האם אנו פוגעים בעצמנו בשם הטבעונות?
- שמרית גורן-בולוטין
- 27 באפר׳
- זמן קריאה 4 דקות
הרצון בשנים האחרונות לטבען כמעט כל מנה, גורם לאנשים לעשות לפעמים נזק בריאותי שמגיע מכוונה טובה.
שלא תבינו אותי לא נכון, אני בעד שלכל מתכון יהיו אופציות שיתאימו לכמה שיותר סוגי תזונה כדי שכל אחד יוכל להתחבר אליהם ולהכין אותם.
מה שאני לא בעד זה לייצר נזק בריאותי בגלל נושא אידיאולוגי או בגלל חוסר ידע תזונתי.
בשם האידיאולוגיה של הטבעונות או מנגד -של אכילת בשר, לפעמים נוצרים מתכונים שיכולים להזיק לבריאות שלנו.
בואו נדבר רגע על תחליפים לביצה במתכונים,
אנו עדים בשנים האחרונות למבול של מתכוני בריאות המשלבים חימום של זרעי צ'יה ופשתן כתחליף לביצה כאופציה לטבעונים.
האם מתכונים אלו תורמים לנו או שמא..פחות? (בלי להתכוון כמובן)
אז חשוב לומר שזה באמת עובד, זרעי צ'יה ופשתן אכן יכולים להחליף ביצה במתכונים מסוימים, יש להם תכונה של ספיחת נוזלים והמרקם שלהם הופך להיות דמוי ג'ל כשהם באים במגע עם נוזלים.
המרקם הזה מתפקד כחומר מקשר במתכונים ולכן הם מתאימים להחלפת ביצה.
עד כאן יופיטופי.זה באמת נפלא שאפשר למצוא תחליפים בריאים כדי לטבען מתכונים, אני מסכימה עם התיאוריה הזו, אך במקרה הזה זה לא ממש המצב.
מדוע?
זרעי צ'יה ופשתן הם אכן מזינים ובריאים מאד כשלעצמם, עשירים בסיבים, נוגדי חמצון, עוזרים לעיכול ולתחושת שובע, מכילים חלבון איכותי וחומצות שומן אומגה 3 ועוד
אחת הסיבות שהופכת את הזרעים הללו לבריאים במיוחד, היא שהם עשירים בחומצת שומן מסוג אומגה 3 החיונית לבריאות תקינה. חומצת שומן חיונית הכוונה לכזו שאנו צריכים להשיג מהתזונה שלנו והגוף אינו מייצר באופן טבעי.
אומגה 3 תורמת רבות לשיפור פעילות המוח, הזכרון, הלמידה, הריכוז, ופועלת כרכיב אנטי דלקתי מהותי בתפריט שלנו. הבעיה היא שאומגה 3 היא מאד רגישה לחום ואינה מספיק יציבה, לכן כשאנו מחממים אומגה 3 היא מתחמצנת וכבר אינה כל כך בריאה עבורינו.
שמנים מחומצנים הם אחת הסיבות המרכזיות לשלל בעיות בריאות בעשורים האחרונים.אפשר למצוא שמנים מחומצנים בכל מוצר כמעט בסופר ובכל מזון שנקנה בחוץ. הם מייצרים בגוף דלקת כרונית שקטה, כזו שלא נרגיש בה מיד, אך היא מצטברת ועלולה לגרום לשלל בעיות בריאות מורכבות יותר.
לכן אני ממליצה להימנע עד כמה שניתן מצריכה של שמנים שעברו חימום יתר/ חמצון וזו הסיבה שמעולם לא השתמשתי בזרעי פשתן או צ'יה במתכונים הדורשים חימום, למרות שלפעמים זה היה יכול להוות פתרון ממש קל ל"הדבקת" הרכיבים.
אז במה אפשר כן להשתמש כתחליף בטוח יותר לביצה במתכונים טבעוניים?
בפסיליום! (Psyllium )
אם אתם חובבי מתכונים בריאים, בטח שמעתם על פסיליום מדי פעם, עכשיו אסביר לכם קצת עליו שתדעו מי הוא ומדוע הוא בטוח לשימוש, כל עוד יודעים איך להשתמש בו.
לדוגמא, משתפת כאן מתכון של לחם מדהים שהכנתי עם פסיליום, טבעוני ונטול גלוטן ונטול קמחים!

אז מהו פסיליום?
פסיליום הוא סיב תזונתי מסיס שמגיע מקליפת זרעי צמח ה-Plantago ovata. הוא סופג נוזלים ויוצר ג'ל סמיך, מה שהופך אותו למרקם מעולה לקשירת חומרים במתכונים.
למה כדאי להשתמש בו כתחליף לביצה?
יוצר מרקם גמיש ודביק שמדמה היטב את פעולת ההדבקה של ביצה.
נטול טעם חזק – לא משפיע על טעם המנה.
מוסיף סיבים תזונתיים שמקדמים עיכול תקין.
המרה מדויקת:
תחליף לביצה אחת = 1 כף פסיליום טחון + 3 כפות מים מעורבב יחד.
יש להניח את התערובת ל-5–10 דקות לספיגה ולהסמכה לפני השימוש.
באילו מתכונים כדאי להשתמש?
לחמים ומאפים (בעיקר לחמים ללא גלוטן)
קציצות טבעוניות
עוגיות ועוגות רכות
פנקייקים
למי לא כדאי להשתמש בפסיליום בכמות גבוהה?
אנשים עם נטייה לעצירות קשה או חסימות מעיים.
אנשים הסובלים מבעיות בבליעה.
יש להשתמש בזהירות במקביל לתרופות – פסיליום עלול להפריע לספיגתן.(מומלץ להפריד נטילה בשעתיים).
מה עוד חשוב לדעת?
לפני כמה שנים בדקו הרבה סוגי פסיליום וגילו בהרבה מהם מתכות כבדות.
כמה מבאס.
צריך להבין שמתכות כבדות נמצאות היום כמעט בכל מקום וקשה מאד להשיג היום מזון נקי לחלוטין, כן העולם שלנו מזוהם וצריך לשים לב טוב מה נכנס לנו לגוף בלי ששמים לב.
במבדק הזה יצאה חברה אחת ששמה Yerba Prima הנקייה ביותר וללא מתכות ולכן היא זו שאני קונה וממליצה ללקוחות שלי להשתמש בה.
אני מזמינה אותה מ I Herb ויש לי קוד עבור מי שעדיין לא רכש שם מעולם עם הנחה.
מוזמנים להשתמש: LWC536
לינק ישירות למוצר: https://iherb.co/5AjFSXEr
רגע, אמרת שלא כדאי לחמם חומצות שומן אומגה 3, מה לגבי אכילת סלמון שמכיל הרבה מאד אומגה 3 ואוכלים חם?
שאלה מעולה! בואו נדבר רגע על אומגה 3 שיש בסלמון.
דג סלמון הוא באמת מקור מצוין לחומצות שומן אומגה 3 מסוג EPA ו-DHA, שהן צורות פעילות וחיוניות של חומצת שומן זו, כמובן עבור מי שבוחר לאכול מהחי.
דג הסלמון עשיר בנוגד חמצון טבעי בשם אסטקסנטין (Astaxanthin),שהוא זה שנותן לסלמון את צבעו הוורוד-כתום. אסטקסנטין הוא נוגד חמצון חזק מאוד – הוא מסייע להגן על השומנים הרגישים שבסלמון, כולל האומגה 3, מפני חמצון גם בזמן הבישול או החימום.
מבחינת דגי סלמון, במידה ובחרתם דגים כחלק מהתפריט שלכם, חשוב לדעת שמומלץ לצרוך דגי סלמון Wild בלבד, כלומר שגדלו בטבע ולא בבריכות.
דגי בריכות, נחשבים למזון מזוהם ועמוס ברעלים ובאנטיביוטיקה ואני ממליצה להתרחק מהם כמה שניתן, לא רק עבור סלמונים אלא עבור כל דג שגדל בבריכה.
זה כתוב על הדגנים או שאלו בחנות ממנה אתם קונים.
אז לסיכום ההמלצה שלי היא לצרוך כמה שיותר נוגדי חמצון על בסיס יומיומי שנלחמים ברדיקלים חופשיים שנגרמים ע"י שמנים מחומצנים, זה יבטיח לנו שגם אם במקרה מדי פעם אנו אוכלים שמנים מחומצנים, יש מי שיגן עלינו.
תזכרו
👈לא כל רכיב שבריא בזכות עצמו, ישאר תמיד בריא אחרי עיבוד מסוים או שילוב עם מזונות אחרים ובטח צריכה להיות גם התאמה אישית למצב בריאותי.
👈לא כל מתכון שטובען הוא בריא יותר מהמתכון המקורי, זה מאד תלוי באיכות הרכיבים וכמובן כפי שראינו כאן, באופן עיבודם.
למשל האם המבורגר מחלבון סויה מעובד יהיה בחירה בריאה יותר מהמבורגר שעשוי
מ- 100% בשר אורגני Grass Fed?
ברור שלא!
תזונה טבעית ואמיתית היא תמיד הבחירה הבריאה יותר, וכן היא לפעמים מתנגשת עם אידיאולוגיה.
עבורי בריאות תמיד תהיה ערך עליון.
אבל שוב, זכותינו לדעות שונות בנושאים שונים
אני רק רק לשתף את דעתי המקצועית והאישית עבור מי שמעונין לשמוע.
אם יש לכןם שאלות, אנא כתבו לי.
אני יותר מאשמח להכיר אתכןם קצת טוב יותר.
שלכןם, שמרית
Comments