top of page
  • תמונת הסופר/תשמרית גורן-בולוטין

קיש פטריות לשבועות -ללא גלוטן וטבעוני

עודכן: 19 במאי 2020

בלי להכביד הרבה במילים, עוד שבוע וחצי שבועות.

שבועות לגמרי מזכיר לי את סבתא סידי שלי ז"ל

הסבתא הכי מדהימה בעולם.

בתור נצר לרומניה, זה היה החג האהוב עלי כשהייתי ילדה.

בלינצ'ס ומלאי עם גבינה מתוקה ושמנת חמוצה

לביבות, קינוחים, עוגות גבינה אפויות...כמה חיכיתי לחג הזה כל השנה

סבתא סידי עם יולי כשהיה פצפון

אני עוד זוכרת את הריח המדהים שהיה בבית מכל הבישולים והאפייה של אמא הבשלנית שלי

ואת המראה הלבן של השולחן..ואת הסבתות והסבים מגיעים אלינו לחג מחיפה

אין ספק שחשבתי ששבועות הוא חג החלב הרומני.

קצת גדלתי מאז, סידי שלי כבר לא איתנו ז"ל

אבל הזכרונות שלה כאן להישאר.

מוצרי חלב הפסקתי לצרוך כשהייתי בת 20 וקצת מסיבה בריאותית והיום גם מוסרית

והבנתי שחג שבועות הוא חג שנותן במה לכל התוצרת החקלאית שיש לנו בישראל.

מוצרי חלב הם פחות עבור בני אדם ויותר עבור הצאצאים של הפרות והעיזים.

לנו יש אוכל אחר שמומלץ להודות עליו.


אז זהו, שאני לא בישראל עכשיו. אני בקליפורניה

אז יש מצב שאחגוג השנה שבועות לקליפורניה, כי יש פה תוצרת מדהימה

והרבה סוגים וזנים של פטריות מטריפות!


מיטאקה, שיטאקי, אויסטר, שימאגי, פורטובלו ענקיות, שמפיניון, קרימיני, קינג אויסטר ועוד ועוד והרבה שאני לא מזהה בכלל. בשוק האיכרים אפשר לקנות את הכל אורגני ישירות מהמגדל וזה נפלא.

אז לכבוד הפטריות ולכבוד השבועות, הכנתי קיש פטריות לשבועות



קיש פטריות טבעוני וללא גלוטן

מתאים לתבנית עגולה 18" / 25 ס"מ (עדיף נשלפת) לא גדולה מדי


מה צריך למילוי הפטריות

1 בצל סגול קצוץ

1 בצל לבן קצוץ

2 שיני שום טריים קצוצים / בצל טרי שלם זו בדיוק העונה שלו (יאמי!)

450 גרם פטריות- אני השתמשתי בפטריות אויסטר, שיטאקי ומיטאקי (אפשר בכל סוג שרוצים)

כפית מלח עשבים ומעט פלפל לבן

חצי כפית אגוז מוסקט

מה צריך לקרם הגבינה

230 גרם טופו קשה או 230 גרם גבינת שקדים איכותית ביתית / קנויה בלי שטויות בפנים

1/2 כוס מים

מעט מלח

2 כפות שמרי בירה (נותן טעם גבינתי)

מה צריך לבצק

1 וחצי כוסות קמח פליאו (אפשר קמח ללא גלוטן אחר או כוס קמח כוסמין אם אין לכם בעיה עם גלוטן)

1/3 כוס שמן קוקוס במצב נוזלי

מעט מלח

כפית אבקת אפייה

2/3 כוס מים רותחים



אז מה עושים עם זה?


אני ממליצה להתחיל מחיתוך כל הירקות, שימו אותם בצד ואז התחילו עם הבצק


להכנת הבצק - ראשית דעו שעבודה עם קמח ללא גלוטן היא יותר מורכבת, אל תתייאשו אם הבצק טיפה מתפורר ויותר קשה לעבודה, אפשר להדביק אותו לתבנית וזה יוצא נפלא.

אז -העבירו את הקמח לקערה, הוסיפו את אבקת האפייה ,המלח וערבבו. הוסיפו את השמן והמים בהדרגה וערבבו עד שנוצר בצק שאפשר לעבוד איתו. לושו קצת את הבצק ועשו ממנו עיגול. השאירו בקערה מכוסה והכניסו למקרר ל 15 דקות (לא יותר)

בזמן שהבצק במקרר עברו להכין את מילוי הפטריות ואת קרם הגבינה


עכשיו הזמן לחמם תנור ל 180 מעלות צלזיוס / 370 פרהנייט

ולהכין תבנית , נייר אפייה בצד


להכנת מילוי הפטריות-במחבת רחבה חממו את שמן הקוקוס והוסיפו את התבלינים והבצלים לריכוך, ערבבו מדי פעם. אחרי שהבצל רך הוסיפו את הפטריות והשום וערבבו עוד כמה דקות עד שהם מאבדות מנפחן ומבושלות אבל לא מגירות הרבה נוזלים..לא לבשל יותר מדי! הניחו את תבשיל הפטריות בצד שיתקרר

להכנת קרם הגבינה- הכניסו לבלנדר את כל רכיבי קרם הגבינה והפעילו עד שתקבלו מרקם שמנתי, העבירו את תכולת הבלנדר לתבשיל הפטריות וערבבו בזהירות. טעמו ותראו אם צריך להוסיף מלח או פלפל או כל תבלין אחר שתרצו. הניחו בצד


אחרי 15 דקות שהבצק שהה במקרר, הוציאו את הבצק והניחו אותו על ניר אפייה. רדדו את הבצק בזהירות לפי גודל התבנית שלכם והעבירו את הבצק בעזרת ניר האפייה לתבנית, פשוט הניחו את ניר האפייה על התבנית כשהבצק מעליו.

נסו לסדר חורים שנוצרו עם בצק מהצדדים ולרפד את דפנות התבנית כדי שיצא בצורת קיש.

חוררו עם מזלג בכמה מקומות את הבצק והכניסו לאפיה של חמש ד' בלבד.

לאחר שאפיתם 5 דקות, הוציאו והניחו בצד את הבצק.

כעתפשוט העבירו את המילוי לתוך הבצק, סדרו יפה שהכל יהיה באותו הגובה והכניסו לתנור לאפייה של 40-דקות בערך, הקיש מוכן כשהקרם גבינה קצת משחים.

צננו לפני שאתם פורסים, טעימה מאד גם יום אחרי!


חג שמח!


רוצים מתכונים נוספים שמתאימים לשבועות?


1,336 צפיות0 תגובות

פוסטים אחרונים

הצג הכול
bottom of page